(untitled) (CHORNOMORSKI BOTANICAL JOURNAL, 2010)
Описано дві нових для науки асоціації лучної рослинності на основі матеріалів, зібраних у Гірському Криму. Асоціація Trifolio (pratensis)-Brizetum elatioris увійшла до новоописаного союзу Trifolio (pratensis)-Brizion elatioris. Угруповання даної асоціації формуються переважно на місці зведених лісів. Асоціація Helictotricho (compressi)-Bistortetum officinalis увійшла до нового союзу Helictotricho (compressi)- Bistortion officinalis. Формування таких угруповань пов’язано з екологічними умовами карстових воронок на яйлах. Ці синтаксони були віднесені до порядку Arrhenatheretalia. Розглянуто відмінності флористичного складу угруповань порівняно з фітоценозами порядку в рівнинних регіонах. Відмічено необхідність подальших досліджень описаних синтаксонів та порівняння їх із подібними угрупованнями інших гірських масивів Європи, особливо Середземномор’я.