(untitled) (CHORNOMORSKI BOTANICAL JOURNAL, 2010)
Виявлено 8 спонтанних локалітетів Aronia melanocarpa (Michx.) Elliot. на заході України. Проаналізовано еколого-фітоценотичну приуроченість виду. Складено ключі для ідентифікації вікових станів особин A. melanocarpa. Вивчено абсолютну чисельність, щільність та вікову структуру двох ценопопуляцій виду. З’ясовано ступінь натуралізації, стратегію, сучасні тенденції та лімітуючі фактори поширення виду.