(untitled) (CHORNOMORSKI BOTANICAL JOURNAL, 2011)
Обговорюються результати дослідження рідкісного лишайника Athelium imperceptum (syn. Thelocarpon imperceptum) знайденого вперше в Україні. Представлені данні щодо екології виду, його поширення у Європі, а також сучасний діагноз роду Athelium та виду Athelium imperceptum. Відновлений рід Athelium відрізняється від Thelocarpon відсутністю пульвінової кислоти та її похідних, які утворюють жовтувату поволоку на поверхні плодових тіл. Структура перитеція нагадує таку у Thelopsis rubella. Thelocarpon magnussonii не утворює пульвінової кислоти та її похідних (вірогідно вторинно втрачених), однак відрізняється від Athelium imperceptum добре розвинутим сланевим краєм.