(untitled) (CHORNOMORSKI BOTANICAL JOURNAL, 2011)
Представлені та аналізуються нові дані щодо деяких критичних таксонів Pinophyta у флорі України, до яких складені ідентифікаційні ключі. Розглядаються: Ephedra arborea Lag. – як синонім E. distachya L., Pinus pallasiana Lamb. – як P. nigra J. F. Arnold subsp. pallasiana (Lamb.), P. pityusa Steven var. stankewiczii Sukacz. – як P. brutia Ten. var. pityusa (Steven) Silba.; P. sylvestris L. – з трьома різновидами: var. sylvestris, var. cretacea Kalen. ex Kom. та var. hamata Steven; P. mugо Turra – з двома підвидами: subsp. mugo та subsp. rotundata (Link) Janen. et H. Neumayer; Larix decidua Mill. – з двома різновидами: var. decidua та var. polonica (Racib. ex Wóycicki) Ostenf. et Syrach; Juniperus deltoides R.P. Adams замість J. oxycedrus L., J. communis L. – з двома різновидами: var. communis та var. saxatilis Pall.; Platycladus orientalis (L.) Franco вперше розглядається як вид, що натуралізувався в Україні.