(untitled) (CHORNOMORSKI BOTANICAL JOURNAL, 2012)
В околицях чотирьох підприємств м. Миколаєва (Україна) виявлено 34 види мохоподібних. Вони ростуть переважно в деревних насадженнях різного віку та складу, а також заселяють антропосубстрати. Більшість мешкає на грунтових екотопах (23 види). Специфічними рисами даної бріофлори, порівняно з іншими локальними бріофлорами степової зони, є досить значна кількість космополіт них мохоподібних (29,4%) та мала – аридних видів (11,7%), майже рівна кількість однодомних і дводомних видів, домінування представників синантропної фракції бріофлори (геміапофітів, евентапофітів). Досліджені мохи реалізують в основному життєві стратегії ценотичних і ектопічних бріопатієнтів, а також піонерних бріоексплерентів.