(untitled) (CHORNOMORSKI BOTANICAL JOURNAL, 2013)
Наводяться результати досліджень рослинності колишнього Тарутинського військового полігону (пл. 24521,19 га). Вперше створена геоботанічна карта його території як основа для подальшого моніторингу фіторізноманіття. Наводиться характеристика основних синтаксонів рослинності та особливостей їх динаміки. Специфічними рисами рослинності території є переважання за зайнятими площами угруповань формації Bothriochloeta ischaemi. Спостерігається досить швидке збільшення площ, зайнятих угрупованнями формацій Stipeta lessingianae та Stipeta capillatae, що свідчить про активні відновлювальні процеси. Обґрунтовується природоохоронна цінність території та необхідність заповідання Тарутинського степу (пл. 5200 га) в ранзі регіонального ландшафтного парку.