(untitled) (CHORNOMORSKI BOTANICAL JOURNAL, 2013)
Виявлено, що агробріофлора рівнинної України налічує 45 видів мохоподібних (5, 4 % всього видового складу мохоподібних України). Відділ Anthocerotophyta представлений 3 видами 2 родів родини Anthocerotaceae, відділ Marchantiophyta представлений 5 видами 3 родів 3 родин – Ricciaceae (6,8 % видового складу), Cephaloziellaceae та Fossombroniaceae (по 2,3%), відділ Bryophyta – 37 видами 21 роду 8 родин. Серед домінуючих представники родин Pottiaceae (33,4% видового складу), Bryaceae (15,6%) і Funariaceae (13,3%), а також Anthocerotaceae, Dicranaceae, Ditrichaceae та Ricciaceae – по 6, 6% видового складу. Це – переважно геліофіти, види з життєвою формою нещільна (рихла) дерновина, однодомні або дводомні, мезоксерофіти та мезогігрофіти, інцертофіли та кальцефіли, евтрофи та мезотрофи, аридали та неморали, з голарктичним або біполярним ареалом.