(untitled) (CHORNOMORSKI BOTANICAL JOURNAL, 2013)
Наведені результати розподілу бріоугруповань в природних типах рослинності Лісостепу України. Охарактеризована мохова рослинність зональних (широколистяних лісів та лучних степів), екстразональних (соснових та дубово- соснових лісів) та азональних типів рослинності (боліт, луків, дрібнолистяних лісів, відслонень: кам’янистих, крейдяних, лесових). Встановлені бріофлористичні особливості та бріосинтаксономічна диференціація обстежених рослинних угруповань. Наведені характеристики епігейної, епіфітної, епіксильної та епілітної мохової рослинності та її приуроченість до відповідних екотопів. Проаналізовано за типами рослинності 36 асоціацій, 8 субасоціацій, 22 безрангові угруповання мохової рослинності, що належать до 9 класів, 13 порядків, 18 союзів, вказана їх субстратна приуроченість та частота трапляння.