(untitled) (CHORNOMORSKI BOTANICAL JOURNAL, 2013)
Розроблена синтаксономічна схема класу Phragmito-Magnocaricetea боліт Середнього Придністров’я на основі еколого-флористичного методу. В межах класу виділено 18 асоціацій, що належать до 5 союзів та 3 порядків: Phragmitetalia, Nasturtio-Glycerietalia та Magnocaricetalia. Найбільший науковий та практичний інтерес представляє порядок Phragmitetalia, угруповання якого поширені на всіх типах боліт. Він утворений одним союзом Phragmition communis, який налічує 6 асоціацій. На основі власних досліджень проведено синтаксономічну характеристику та ценотичний аналіз виявлених ценозів, відмічені особливості поширення угруповань класу. Найбільш поширеною виявилась асоціація Phragmitetum communis, що представлена на всіх типах боліт. Асоціація Sparganietum erecti виявлена лише на одному болотному масиві.