(untitled) (CHORNOMORSKI BOTANICAL JOURNAL, 2013)
Лiтораль Терсько-Кумськоï низовини Республiки Дагестан унаслiдувала стародавню територiю, насичену катастрофами, пов′язаними з загасанням Тетiса. У палеогенi та неогенi гiдрофiти вiдмiчалися значним систематичним рiзноманiттям. Роди Euryale, Brasenia, якi були поширенi у Сарматському басейнi, загинули на початку плiоцену пiд впливом бореалiзацiï та континенталiзацiï клiмату. Вiдмерли первиннi макротермi форми у родах Nymphaea, Nuphar, Stratiotes, Ceratophyllum, Trapa, Azolla, Salvinia, Marsilea. В олiгоценi був порушенний зв ′язок Каспiю зі схiдними морями та з захiдними бассейнами. З акчагила ецезис та поширення гiдрофiтiв багаторазово припинялося за нестабiльностi Каспiю та антропогенного фактора, що призвело до послабшення процессу видоутворення у родинах Trapaceae та Nelumbonaceae. Гiдрофiтобiота лiторалi Терсько-Кумськоï низовини є дуже вразливою. Нестабiльнiсть життєво важливих для iï iснування характерних рис середовища обумовила спецiфiчний склад та структуру екотону Туранськоï флористичноï провiнцiï.