(untitled) (CHORNOMORSKI BOTANICAL JOURNAL, 2013)
У статті наведені нові дані щодо систематичного положення занесеного до Червоної книги України ендемічного виду Betula borysthenica Klokov, отримані за допомогою хемосистематичних, морфологічних та молекулярно-генетичних методів дослідження. Базуючись на результатах гель-електрофорезу запасних водорозчинних білків-глобулінів насіння та морфології проростків показано певну відокремленість B. borysthenica від інших таксонів. Застосування двох генетичних маркерів – некодуючої послідовності спейсеру ITS1 рибосомального кластеру генів ядерного геному та фрагменту послідовності пластидного гену rbcL, що зазвичай використовуються для ДНК-штрихкодування не виявило достатніх відмін для достовірного розмежування таксонів. Дискусія щодо статусу B. borysthenica наразі продовжується.