(untitled) (CHORNOMORSKI BOTANICAL JOURNAL, 2024)
Представлено анотований список судинних рослин цінної у ботанічному відношенні приморсько-степової ділянки Північного Приазов’я – колишнього Бердянського військового полігону. На ній збереглися осередки корінного різнотравно-типчаково- ковилового степу класу Festuco-Brometea Br.-Bl. et R.Tx. in Br.-Bl. 1949. Флора цієї степової ділянки, площею близько 3000 га, налічує 531 вид судинних рослин, що становить близько 34% від флори Запорізької області. На цій ділянці ростуть 38 рідкісних видів рослин, з яких 4 види мають міжнародний статус охорони, 7 – національний та 28 – регіональний. Зважаючи на значне флористичне та фітоценотичне різноманіття, на частині цієї території запропоновано створити ботанічний заказник загальнодержавного значення «Бердянський степ».