(untitled) (CHORNOMORSKI BOTANICAL JOURNAL, 2013)
Представлені методи опису фенотипу накипних лишайників, що підвищують ймовірність поділу фенотипічних близьких таксонів на основі анатомічних і морфологічних ознак (без використання молекулярних даних). Головна ідея методики полягає в найбільш повній і відтворній оцінці ознак фенотипу. Запропоновано список приблизно 100 ознак і стандартизовані способи їх вимірювання. Наводиться глосарій основних морфологічних і анатомічних термінів. Описано базові правила збору, підготовки та вимірювання матеріалу. Запропонований процес опису фенотипу розділений на два етапи: (1) попереднє дослідження проводиться на обмеженому числі зразків, у яких оцінюються всі можливі ознаки; (2) подальше детальне дослідження великої кількості зразків, яке включає опис лише потенційно діагностичних ознак, обраних за результатами попереднього дослідження, виходячи з їх діагностичної значущості.