(untitled) (CHORNOMORSKI BOTANICAL JOURNAL, 2013)
Для деревних лісоутворюючих видів здійснений аналіз їхньої внутрішньопопуляційної структури, який базується на врахуванні екосистемного статусу різних груп особин. Показано, що формування чітко виражених внутрішньопопуляційних структурних груп (когорт) є одним із наслідків загальнобіологічних особливостей, характерних для рослин цієї життєвої форми. Когорти сформовані із особин, різноманітних за рядом ознак (за віком, розміром, віталітетом тощо). Це є об’єктивною підставою щодо застосування ряду методів, апробованих при дослідженні популяцій загалом, для вивчення стану внутрішньопопуляційних структурних груп. Теоретичний аналіз проблеми внутрішньопопуляційної структури деревних лісоутворюючих видів доповнено її розглядом на прикладі Acer platanoides.