(untitled) (CHORNOMORSKI BOTANICAL JOURNAL, 2013)
Досліджено угруповання асоціації Sagino procumbentis–Bryetum argentei Diemont et al. 1940 на території м. Пирятин (Полтавська обл.) та м. Київ. Окрім типової підасоціації, виявлені фітоценози, описані нами як підасоціація S.-B. marсhanthietosum polymorphae Kovalenko 2013 subass. nova. Окрім флористичної, ценотичної та фізіономічної дискретності, вони диференціюються також у просторі екологічних факторів, провідними з яких є зволоження та динаміка зволоження субстрату, а також режим інсоляції. Особливості екології, фенології, ценотична, біоморфологічна та географічна структури асоціації зумовлюють критичність її підпорядкування вищим одиницям класифікації. У результаті аналізу флористичної подібності фітоценонів класів Isoëto-Nano-Juncetea та Polygono–Poëtea annuae обґрунтовано включення Sagino procumbentis–Bryetum argentei в обсяг останнього класу.