(untitled) (CHORNOMORSKI BOTANICAL JOURNAL, 2014)
Pulsatilla bohemica (Skalický) Tzvelev – раритетний вид, включений до Червоної книги України, напівефемероїдний, моноцентричний каудексовий полікарпік. У статті розглянуто особливості просторової та демографічної структури популяцій P. bohemica на заповідних (національний природний парк «Бузький Гард») та урбанізованих (субурбанозона Київського мегаполісу) територіях. Проаналізовано флорокомплексну приуроченість, широту еколого-ценотичної активності, особливості структури популяцій виду в їхньому оптимумі та на північній межі ареалу. З’ясовані основні антропогенні фактори, що мають негативний вплив на популяції P. bohemica. Запропоновані заходи щодо збереження виду ex situ та in situ.