(untitled) (CHORNOMORSKI BOTANICAL JOURNAL, 2014)
У прибережних водах острова Зміїний у 2003–2013 рр. зареєстровано 46 видів водоростей-макрофітів (Chlorophyta – 18; Rhodophyta – 23 і Phaeophyta – 5), серед них Cladophora hutchinsiae – новий вид для альгофлори України. Знайдено також 6 видів бентосних Cyanoprokcaryota. Безпосередньо на острові в струмку виявлено 4 види прісноводних водоростей-макрофітів і 1 вид водяного моху – Leptodictyum riparium. У складі фітобентосу досліджуваних акваторій присутні 4 рідкісних види водоростей, занесених до Червоної книги України: Punctaria latifolia, Chroodactylon ornatum, Stylonema alsidii і Ulva maeotica. У складі макрофітобентосу прибережжя острова переважають однорічні мезо- і олігосапробні угруповання водоростей.