(untitled) (CHORNOMORSKI BOTANICAL JOURNAL, 2014)
Доповнено список видів флори Національного природного парку «Деснянсько- Старогутський». В ході польових досліджень виявлено 46 нових видів. За результатами обробки гербарних зборів – 5 видів. Уточнено раніше невірно визначені 3 рослини, зокрема Carex buxbaumii перевизначено на C.hartmanii, який вже був у списку. За літературними даними список доповнено ще на 6 видів. Таким чином, список флори вищих судинних рослин НПП «Деснянсько-Старогутський» поповнено на 57 видів та 18 родів, і тепер він налічує 853 види та 419 родів. Більшість нововиявлених видів представляють природні біотопи: луки (10 видів), ліси (12), водно-болотні (9). Значна кількість – це культурні (12), рудеральні (11) та сегетальні (3) види. Серед нововиявлених видів є і рідкісні рослини, занесені до Червоної книги України: Aldrovanda vesiculosa, Utricularia minor та Epipactis palustris.