(untitled) (CHORNOMORSKI BOTANICAL JOURNAL, 2014)
У статті наведено відомості про сучасний стан популяцій двох видів білоперлинних волошок – Centaurea appendicata Klokov і C. konkae Klokov (секція Pseudophalolepis Klokov) на берегах Каховського водосховища. Обидва види є надзвичайно рідкісними вузьколокальними ендеміками Нижньодніпровських пісків, що включені до Червоної книги України. Встановлено синтанксономію піщаних угруповань з їхньою участю, наведено дані популяційного характеру. Визначено фактори, які впливають на скорочення популяцій видів. Запропоновано заходи їхньої охорони.