(untitled) (CHORNOMORSKI BOTANICAL JOURNAL, 2014)
Досліджені анатомо-морфологічні особливості, консортивні звя’зки та розповсюдження нового для мікобіоти України виду Phaeosphaeria typharum (Desm.) L. Holm, знайденого на торішньому листі Typha latifolia L. Встановлено, що за анатомо-морфологічними параметрами близьким до Ph. typharum є вид Phaeosphaeria eustoma (Fuckel) L. Holm. Виявлено ряд відмінностей між видами. Аналіз поширення Ph. typharum показав, що вид має широкий ареал та утворює консортивні зв’язки із 31 видом трав’янистих рослин із 14 родів 7 родин, сапротрофно розвиваючись на їх відмерлих листках та стеблах. Найчастіше мікроміцет був відмічений на представниках родин Typhaceae та Poaceae. Розглядаються екологічні особливості виду, що стосуються стадій онтогенезу та екотопічного поширення.