(untitled) (CHORNOMORSKI BOTANICAL JOURNAL, 2014)
Проведено реконстукцію вторинних структур послідовностей ITS1 та ITS2 транскриптів Atocion hypanicum (Klokov) Tzvelev та A. compactum (Fisch. ex Hornem.) Tzvelev. Наявність унікальної нуклеотидної заміни у четвертій спіралі транскрипту послідовності ITS1 A. hypanicum, що призводить до порушення вторинної структури спіралі, вказує на статус цього таксону як окремої операційної таксономічної одиниці. Відсутність CBC в послідовності ITS2 між отриманими сіквенсами A. hypanicum та A. compactum свідчить про відсутність генетичних бар’єрів для схрещування цих таксонів. Показано наявність фенотипних відмін між A. hypanicum та A. compactum з території Кавказу, пов’язаних з морфологією приквіток та верхівкових листків. Підтверджено самостійний видовий статус A. hypanicum.