(untitled) (CHORNOMORSKI BOTANICAL JOURNAL, 2015)
Проведено порівняльно-морфологічний аналіз ознак квітки, а саме особливостей чашечки і віночка (розміри та форма їх цілісних частин та лопатей), тичинок (їх довжина, розміри пиляків та розширених чaстин тичинкових ниток) та маточки (довжина її стовпчика, розміри приймочки) представників чотирьох видів (С. rotundifolia, С. kladniana, С. polymorpha, С. serrata) підсекції Heterophylla (Nym.) Fed. роду Campanula L. флори України. Встановлено спільні ознаки досліджених видів (форма, розмір чашечки, віночка, тичинок та маточки), також специфічні (співвідношення довжин лопатей чашечки й віночка та їх цілісних частин), які є діагностичними на рівні рядів дослідженої підсекції. Запропоновано до опису ряд Кladnianеaе Dremliuga (ser. nov. prov.).