(untitled) (CHORNOMORSKI BOTANICAL JOURNAL, 2015)
У статті наведено українські назви родів мохоподібних (Bryobionta – Головмохобіонти), більшість з яких створено вперше, і на цій основі складено повний перелік видів бріофлори України усіх відділів: Anthocerotophyta (українська назва Квіткорогофіти), Marchantiophyta (українська назва Маршанціофіти), Bryophyta (українська назва Головмохофіти). Запропоновано також низку нових видових епітетів печіночників і мохів. При утворенні нових назв мохоподібних використані: особливі, прикметні, характерні ознаки морфології гаметофіта і спорофіта, фізіології, життєві форми тощо (Війчатка короткоповстиста – Trichocolea tomentellа, Кущомох лисохвостий – Thamnobryum alopecurum та ін.); особливості характерних місцезростань (Вапничка крейдова – Cololejeunea calcarea; Водник протипожежний – Fontinalis antipyretica, Вологолюб річковий – Hygroamblystеgium fluviatile, Всюдник пурпуровий – Ceratodon purpureus та ін.); важливості таксону (типовий рід, декоративність тощо), наприклад, Головмох сріблястий – Bryum argenteum, Красунчик найпрекрасніший Ptilidium pulcherrimum; латинські відповідники, транслітерації, чим віддається належне авторам першоописів таксонів (Безжилка жирна – Aneura pinguis та ін.); латинські назви, які походять від власних імен (Меркія Бліта – Moеrckia blyttii, Лазаренкія Козлова – Lazarenkia kozlovii); обґрунтовані запозичення з інших національних назв родів та видів – з польської, чеської та інших мов (Золотомох (злотнік – польск.) – Campyliadelphus, Собакозуб (псізубец - чеськ) – Cynodontium та ін.