(untitled) (CHORNOMORSKI BOTANICAL JOURNAL, 2015)
Наведено інформацію про місцезнаходження чотирьох видів орхідей (Epipactis helleborine, E. palustris, Listera ovata, Anacamptis palustris) на території басейну нижньої Сули за результатами оригінальних досліджень. Охарактеризовано еколого- ценотичні особливості нових місцезнаходжень цих видів на основі виконаних геоботанічних описів угруповань. Epipactis helleborine виявлений у масиві нагірного широколистяного лісу, а Listera ovata – у заплавному широколистяному лісі на березі р. Гнила Оржиця (Гребінківський р-н, Полтавська область) та на пухнастоберезовому евтрофному болоті в околицях с. Білоусівка (Драбівський р-н, Черкаська область). Лучно-болотні види – Anacamptis palustris та Epipactis palustris – утворюють популяції на заплавних молінієвих луках в околицях с. Михайлівка Черкаської області, а останній вид чисельно зустрічається у специфічних біотопах – вербово-тополевих околках у притерассі Сули. В охарактеризованих місцезнаходженнях види репрезентовані різночисельними популяціями, переважно правосторонніх спектрів, які приурочені до відповідних еколого-ценотичних умов. Указується, що Epipactіs palustris та Anacamptis palustris охороняються в урочищі «Березове» на території національного природного парку «Нижньосульський», a Epipactіs helleborine та Listera ovata доцільно забезпечити охороною, відповідно створивши ботанічний заказник у Полтавській області та оптимізувавши гідрологічний заказник «Білоусівський» у Черкаській.