(untitled) (CHORNOMORSKI BOTANICAL JOURNAL, 2017)
На території національного природного парку «Деснянсько-Старогутський» (Сумська область, Середино-Будський район) відмічено 146 видів лишайників. Серед них Сalicium glaucellum, Chaenotheca laevigata, C. xyloxena, Lecanora compallens, Protoparmelia oleagina, Rinodina efflorescens, Xylographa vitiligo виявились новими для рівнинної частини України. Вперше для території парку було наведено 76 видів лишайників. На Старогутській ділянці виявлено 115 видів лишайників, тоді як на Придеснянській всього 80 видів. Найбільше видове різноманіття серед лишайників представлено епіфітами (126 видів). Мала кількість ключових індикаторів лісових біотопів свідчить про інтенсивне використання лісів ще до моменту створення парку. Лишайники Evernia mesomorpha та Punctelia jeckeri рекомендовані до занесення до Червоного списку Сумської області. Наведений анотований список лишайників.