(untitled) (CHORNOMORSKI BOTANICAL JOURNAL, 2017)
Лучна рослинність заплавних комплексів м. Київ представлена 2 класами, 5 порядками, 10 союзами і 25 асоціаціями. Найвищою ценотичною різноманітністю відзначається клас Molinio-Arrhenatheretea. Серед його угруповань найчастіше трапляються фітоценози асоціацій Poo palustris-Alopecuretum pratensis, Trifolio- Festucetum rubrae, Koelerio-Agrostietum vinealis, на які припадає 44,92 % всіх описаних нами лучних ценозів. Видова різноманітність фітоценозів класу Pragmitimagno- Caricetea значно поступається угрупованням Molinio-Arrhenatheretea. В ценозах 7 асоціацій було відмічено раритетний вид, що занесено до Червоної книги України – Iris sibirica L. Серед них Agrostio vinealis-Calamagrostietum epigei, Festucetum pratensis, Koelerio-Agrostietum vinealis, Lysimachio vulgaris-Filipenduletum, Agrostio giganteae-Festucetum pratensis, Poetum pratensis, Poo palustris-Alopecuretum pratensis.