(untitled) (CHORNOMORSKI BOTANICAL JOURNAL, 2017)
Вивчено видовий склад лікарської флори Національного природного парку «Тузловскі лимани». Проведена орієнтовна оцінка запасів лікарської рослинної сировини. Різноманіття лікарських рослин національного природного парку “Тузловські лимани” нараховує 403 види з 76 родин, що становить 70,5 % всієї флори парку. Особливо багатими на лікарські рослини є родини Lamiaceae (94,7 % всіх видів у родині), Brassicaceae (93,3 %), Apiaceae (87,5 %) та Asteraceae (74,0 %). Серед життєвих форм лікарських рослин переважають малорічники (184 види, 45,7 %), трав’янисті багаторічники 155 видів. Частка деревних рослин становить 12,7 % (51 вид). Найбагатшим на лікарські рослини флороценотипом є Anthropophyton (130 видів), на другому місці Steppophyton (98 види, 23,8 %), на третьому – Drymophyton (74 види, 18,4 %). Лікарська флора Національного природного парку «Тузловські лимани» охоплює 47 офіцинальних, 269 неофіцинальних та 87 потенційно лікарських видів. Майже у п’ятої частини всіх рослин (17,6 %) джерелом лікарської сировини виступають підземні органи (корені, кореневища, цибулини). У 82,4 % рослин заготівлі підлягають лише надземні органи (трава, листя, квіти, плоди та ін.). Серед лікарских рослин парку переважають види з непромисловими запасами (56,6 %).