(untitled) (CHORNOMORSKI BOTANICAL JOURNAL, 2017)
Вперше повідомляється про знахідку на острові Тендра (Чорноморський біосферний заповідник) трьох нових псамофітно-літоральних видів, основний ареал яких розташовується в Середземноморському регіоні: Cerastium tauricum, Clypeola jonthlaspi та Echinophora sibthropiana. Наводяться відомості про поширення на острові виявлених раніше рослин даної географічної групи: Carex liparocarpos, Medicago marina, Glaucium flavum, Alyssum borzaeanum та Elytrigia striatula. Зроблено припущення, що поява рослин на острові пов’язана з аномально потужними штормами. Оскільки усі вісім видів належать до рослин, що охороняються, обговорені проблеми збереження їх популяцій в регіоні.