(untitled) (CHORNOMORSKI BOTANICAL JOURNAL, 2018)
Наведено результати критичної ревізії колекції з 26 зразків міксоміцетів, зібраних проф. І.О. Дудкою 05–06.05.2006, 16.08.2006 та 13–14.09.2006 в Угольсько-Широколужанському, Чорногірському та Мармароському масивах Карпатського біосферного заповідника. Колекція зберігається у мікологічній секції гербарію Харківського національного педагогічного університету імені Г.С. Сковороди під номерами CWP (Myc) 3110–3137. Матеріал колекції раніше був використаний при підготовці публікації, присвяченій буковим пралісам Українських Карпат. У колекції виявлено 17 видів міксоміцетів, які за системою Пуляна та ін. відносяться до 11 родів, 7 родин та 4 порядків класу Myxomycetes: Ceratiomyxa fruticulosa (O.F. Müll.) T. Macbr., Diachea lencopodia (Bull.) Rostaf., Didymium clavus (Alb. et Schwein.) Rabenh., Fuligo candida Pers. sensu B. Ing, F. septica (L.) F.H. Wigg. f. flava (Pers.) Y.Yamam., Hemitrichia cf. clavata (Pers.) Rostaf., Licea minima Fr., Lycogala epidendrum (L.) Fr. sensu B. Ing, L. terrestre Fr. sensu B. Ing, Metatrichia floriformis (Schwein.) Nann.-Bremek., M. vesparia (Batsch) Nann.-Bremek. ex G.W. Martin et Alexop., Stemonitopsis typhina (F.H. Wigg.) Nann.-Bremek., Trichia affinis Rostaf., T. crateriformis G.W. Martin, T. varia (Pers. ex J.F. Gmel.) Pers., T. persimilis P. Karst. та Tubifera cf. ferruginosa (Batsch) J.F. Gmel. Ідентифікація двох зразків, наведена у публікації 2011 р., була нами переглянута: «Fuligo intermedia» ідентифіковано як F. candida, а «Physarum robustim» – як Didymium clavus. Таким чином, висловлене раніше твердження про присутність цих видів в Українських Карпатах виявилося передчасним. Навпаки, T. decipiens var. olivacea, що раніше була наведена як новий для Українських Карпат різновид T. decipiens, згідно з сучасними уявленнями є самостійним видом T. crateriformis G.W. Martin, знахідка якого є новою для регіону.