(untitled) (CHORNOMORSKI BOTANICAL JOURNAL, 2018)
Представлено результати дослідження харальних водоростей (Charales Charophyta) різнотипних водойм Харківської області, здійсненого влітку 2018 року, які суттєво доповнюють попередній чеклист. На підставі узагальнених оригінальних та літературних даних проаналізовано видове різноманіття та особливості розповсюдження водоростей цієї групи. Загалом, за весь період флористичних досліджень виявлено 65 місцезнаходжень 15 видів Charales у водних об’єктах басейну річки Сіверський Донець в межах Харківської області. Проте знахідки Chara braunii, Ch. canescens, Nitella flexilis, N. gracilis та N. syncarpa, що були відомі наприкінці ХІХ – на початку ХХ ст., не підтверджені гербарними зразками, а їхні локалітети зникли внаслідок природних або антропогенних трансформацій. Наявність 10 видів (Chara connivens, C. contraria, C. globularis, C. intermedia, C. tomentosa, C. vulgaris, Nitella mucronata, Nitellopsis obtusa, Tolypella glomerata, T. prolifera), що мають постійні локалітети на території Харківської області, підтверджено зборами останніх десятиріч. Серед них за частотою трапляння виокремлюються групи звичайних (2 види), нерідкісних (4) та рідкісних (4) видів. У долинах річки Сіверський Донець і його приток Осколу та Береки виявлені осередки видового різноманіття Charales з різними комплексами видів, що обумовлено відмінністю у гідрологічному та гідрохімічному режимах водойм та водотоків, розташованих у лісостеповій та степовій зонах. У долині річки Сіверський Донець комплекс видів представлено Chara globularis, Nitella mucronata та Nitellopsis obtusa (русло річки та заплавні водойми), у долині річки Оскіл – Chara contraria, C. intermedia, C. tomentosa, Nitellopsis obtusa (озера надзаплавних терас) та C. vulgaris (заплавні озера, Червонооскільське водосховище), у долині річки Берека – Chara contraria, Ch. connivens, Ch. intermedia, Ch. vulgaris та Tolypella glomerata (русло річки). Основними чинниками, що впливають на такий розподіл видів Charales на дослідженій території, є сталий або мінливий гідрологічний режим водойм та хімічний склад, ступінь мінералізації, активна реакція води.