(untitled) (CHORNOMORSKI BOTANICAL JOURNAL, 2018)
Наведено результати інвентаризації синтаксонів, діагностичними видами яких є види роду Elytrigia Desv. (Elytrigia repens (L.) Nevski, E. elongatа (Host) Nevski, E. intermedia (Host) Nevski, E. nodosa (Nevski) Nevski, E. pseudocaesia (Pach.) Prokud., E. trichophora (Link) Nevski, E. strigosa (M.Bieb.) Nevski, E. scythica (Nevski) Nevski), E. bessarabica (Săvul. & Rayss) Prokud. на підставі аналізу літературних джерел. Синтаксономічний склад досліджених рослинних угруповань нараховує 48 асоціацій, що належать до 25 союзів, 17 порядків та 13 класів. Значна частина синтаксонів рослинності належать до звичайних з частим (Elytrigio repentis-Aegopodietum podagrariae Tüxen 1967, Urtico dioicae-Tanacetum vulgaris Kostylev in V. Solomakha et al. 1992, Artemisietum vulgaris R. Tüxen 1942, Elytrigio repentis-Robinietum pseudoacaciae Smetana, Derpoluk, Krasova 1997 та ін.) та спорадичним (Acini arvensis-Elytrigietum intermediae (Kukovitsa at al. 1994) Kukovitsa in V. Solomakha 1995, Salvio nemorosae-Elytrigietum intermediae Tyschenko, 1996, Goniolimoni taurici-Poetum angustifoliae Tyschenko 1996, Limonio-Festucetum pseudodalmaticae V. Solomakha et Shelyag-Sosonko 1984 та ін.) поширенням на території України. Більшість досліджених фітоценозів відзначається експансивним динамічним станом. Винятком є відносно рідкісні асоціації (Elytrigio trichophorae-Poetum angustifoliae (Kostylev et al. 1984) V. Solomakha 1995, Adonidi-Stipetum tirsae Didukh 1983, Drabo cuspidatae-Potentilletum geoidis Ryff 2000, Laserpitio hispidi-Heracleetum stevenii Korzhenevsky et Ryff 2002 та ін.) що перебувають під потенційною загрозою зникнення внаслідок елімінації їхніх екотопів. Едифікатором більшості рослинних угруповань (23 асоціації) є вид широкої екологічної амплітуди Elytrigia repens.