(untitled) (CHORNOMORSKI BOTANICAL JOURNAL, 2018)
Таксони Reynoutria japonica, R. sachalinensis і R. ×bohemica були класифіковані як найбільш небезпечні інвазивні рослини в Європі, Північній Америці та інших регіонах з прохолодним кліматом. У Польщі вони включені в список 16 чужорідних видів рослин, які при інтродукції в природне середовище створюють загрозу для біорізноманіття або природного місця існування. Незважаючи на серйозну загрозу, яку вони представляють, види Reynoutria все ще вирощуються як декоративні рослини, а іноді і висаджуються як живі огорожі. Дослідження, спрямовані на виявлення ареалу і способів поширення цих рослин в населених пунктах національного парку Кампінос і його околиць, проводилися з 2012 року. До середини 2018 року було встановлено 176 локалітетів, де були виявлені різні види Reynoutria. Більшість з цих місцезростань (118) були сформовані R. japonica. R. ×bohemica був виявлений на 54 ділянках, а R. sachalinensis – тільки на чотирьох ділянках. Домашні сади є джерелом поширення видів Reynoutria в районі лісу Національного парку Кампінос (національний парк з його буферною зоною). Наші результати показали, що більшість видів Reynoutria були розташовані в адміністративних межах досліджених місцевостей, на різних відстанях від присадибних ділянок, де вирощуються ці рослини. Хоча поширення цих рослин в основному обмежена рудеральними угрупованнями, ці інвазивні рослини, особливо R. japonica і R. ×bohemica, створюють загрозу для напівнатуральних і природних біоценозів в національному парку Кампінос. R. sachalinensis був виявлений тільки в селах на периферії Національного парку Кампінос. Рослина зазвичай займає великі площі і утворює щільні, однорідні популяції. Необхідно постійно стежити за його існуючими локалітетами і не допускати утворення нових насаджень в районі Національного парку Кампінос і його безпосередній близькості.