(untitled) (CHORNOMORSKI BOTANICAL JOURNAL, 2018)
У статті наведені дані щодо знахідки рідкісного оперкулятного дискоміцета Miladina lecithina (Cooke) Svrček (Pyronemataceae, Pezizales), представника монотипного роду Miladina Svrček, який був виявлений під час мікологічних досліджень y Національному природному парку «Кременецькі гори» (Тернопільська область, Україна) у 2013–2016 роках. Цей вид був знайдений на деревині, зануреній у струмок. Раніше він був відмічений у Закарпатській та Харківській областях. Miladina lecithina належить до псілопезіоїдних грибів, які є збірною групою дискоміцетів (Pezizales), що зазвичай зростають на вологій або просоченій водою деревині, зануреній у проточну воду. Зазначений вид трапляється в різних регіонах Європи, Азії, Південної та Північної Америки, Пуерто-Ріко тощо, скрізь вважається рідкісним. Характерною особливістю даного виду є здатність утворювати анаморфну стадію, відому як Actinospora megalospora, яка належить до групи водних гіфоміцетів. Це досить нетипове явище для оперкулятних дискоміцетів, серед яких плеоморфні представники трапляються вкрай рідко. Наведено детальні морфологічні ознаки, місцезростання, екологічні особливості, дати зборів, дані про загальне поширення та оригінальні ілюстрації M. lecithina. У результаті дослідження зразків, які зберігаються у мікологічному гербарії Інституту ботаніки ім. М.Г. Холодного НАН України (KW-M), встановлено, що M. lecithina інколи помилково наводилась під назвами Humaria aquatica та H. sydowii. Пропонується виключити H. sydowii зі списку видів родини Pyronemataceae, що відомі для України. У результаті узагальнення отриманих даних наведено інформацію про шість відомих на даний час локалітетів виду в Україні та карту поширення M. lecithina.