(untitled) (CHORNOMORSKI BOTANICAL JOURNAL, 2018)
В публікації наведено результати дослідження сезонного ритму розвитку ендемічного виду Allium decipiens (Аlliaceae) при вирощуванні в Північному Причорномор’ї, де він вперше інтродукований. Спостереження за генеративними рослинами проводилися протягом шести років. Виявлено, що рослини в умовах інтродукції проходять всі фази розвитку, регулярно квітують і плодоносять. Вперше встановлено, що тривалість вегетації рослин не співпадає з загальною тривалістю розвитку рослин. Сезонний розвиток залежить від суми ефективних температур, яка для цього виду перевищує 0˚С, та кількості опадів. Відростання рослин спостерігається, починаючи з третьої декади лютого. А. decipiens при інтродукції в Північному Причорномор’ї належить до коротковегетуючих ефемероїдів: вони повністю завершують свій розвиток за три місяці, а вегетація і квітування завершується до настання посухи. Вперше встановлено, що середня тривалість вегетації рослин становить 64 доби, що співпадає із цвітінням квіток в середньому ярусі суцвіття в другій декаді травня, після чого листки відмирають. Стрілкування А. decipiens триває від третьої декади березня до третьої декади квітня. Цвітіння рослин відмічається в травні і триває близько одного місяця. Сезонний розвиток рослин триває близько 113 діб і закінчується в першій декаді липня. Найбільшу тривалість має період вегетації рослин, найкоротшу – міжфазні періоди від початку стрілкування до початку квітування і від початку до закінчення цвітіння. Співвідношення між тривалістю вегетації і тривалістю розвитку генеративних органів складає 0,84, що свідчить, що тривалість прегенеративного періоду менша, ніж генеративного. Середній коефіцієнт варіації тривалості фаз розвитку А. decipiens при інтродукції до Північного Причорномор’я протягом шести років склав 28,3 %. Для вегетації рослин накопичується 830,25˚С суми ефективних температур у та 90,32 мм опадів. Для сезонного циклу розвитку ці показники складають1704˚С та 151,62 мм. Між середньою тривалістю міжфазних періодів А. decipiens і середньодобовими температурами і опадами існує дуже висока кореляція (0,9451 та 0,9836 відповідно). Вид в умовах інтродукції є коротковегетуючим весняноквітуючим ефемероїдом із середньою тривалістю цвітіння.