(untitled) (CHORNOMORSKI BOTANICAL JOURNAL, 2021)
× Sorbaronia fallax комплекс штучно виведених міжродових гібридів. Це одна з не традиційних плодових культур. Її плоди використовуються в харчуванні та як лікарська сировина. × Sorbaronia fallax спорадично вирощують у плодових садах, лісових культу рах, лісосмугах, використовують в озелененні. У багатьох країнах Великій Британії , Норвегії, Швеції, Фінляндії, Бельгії, Нідерландах, Чехії, Естонії, Латвії, Литві, Польщі, Білорусі, окремих суб’єктах Російськ ої Федерації та в США (Коннектикут) × S. fall ax є інвазійною. Під час експедиційних досліджень у 2018 і 2020 роках нами відмічено кілька випадків зростання цього нотовиду поза культурою. Нашою м ет ою було узагальнити відомості про спонтанне поширення × S. fallax поза місцями культивування і окреслити ї ї вторинний ареал в Україні. У статті обговорюємо проблему таксономії і номенклатури “чорноплідної горобини” яка розповсюджена в Україні і є апоміктичним мікровидом. На нашу думку, для цього нототаксону доцільно було б використовувати назву × S orbaronia mi tschurinii , проте це б суперечило International Code of Nomenclature for algae, fungi, and plants . Основна частина публікації присвячена аналізу наявних джерел про вирощування і спонтанне поширення × S. fallax в Україні. Поза культурою цей нототаксон нині р осте у Львівській, Івано Франківській, Волинській, Рівненській, Житомирській, Київській та Сумській областях, а також в околицях Києва. Він спонтанно поширюється на узліссях, вирубках, вздовж лісових доріг, на пасовищах, болотистих і заплавних луках, болот ах та торфовищах. × Sorbaronia fallax є еукенофітом, ергазіофітом. Локальні спонтанні популяції × S. fallax переважно малочисельні, але деякі з них нараховують від кількох десятків до кількох сотень особин. Показуємо, що є підстави розглядати × S. fallax як п отенційно інвазійний нотовид у північних і західних областях України. У додатках наведено перелік відомостей про поширення × S. fallax у культур і та поза нею.