Регіональні особливості та аналіз флори Ківерцівського національного природного парку «Цуманська пуща» - Безсмертна, О.О.; Герасимчук, Г.В.; Мерленко, Н.О.; Деркач, В.В.; Шиндер, О.І.; Баранський, О.Р.; Данилик, І.М. (CHORNOMORSKI BOTANICAL JOURNAL, 2024)
Стаття присвячена дослідженню сучасного стану флори Ківерцівського національного природного парку «Цуманська пуща», який розташований у Волинській області. За результатами комплексної інвентаризації таксономічного різноманіття флори було встановлено, що на території парку зростає 889 видів і підвидів судинних рослин, що складає понад 59 % спонтанної флори Волинського Полісся і 47,9 % природної флори Українського Полісся. Аборигенна фракція флори налічує 718 видів і підвидів, а адвентивна – 171. Було проаналізовано систематичну, географічну, біоморфологічну та еколого-ценотичну структури флори і ступінь її трансформації. Аборигенна та адвентивна фракції аналізувалися окремо. Систематична структура флори має відповідний для західного Полісся характер: у аборигенній фракції флори переважають представники родин Asteraceae (68 таксони), Rosaceae (52 таксонів), Poaceae (50 таксонів), Cyperaceae (46 таксонів), Lamiaceae (34 таксони), Fabaceae (33 таксони); у адвентивній фракції флори переважають родини Asteraceae (33 таксони), Rosaceae (13 таксонів), Brassicaceae (12 таксонів), Fabaceae і Poaceae (по 11 таксонів). Індекс адвентизації флори складає 19,1 %, є середнім показником, порівняно із іншими важливими природоохоронними територіями. Серед аборигенних рослин переважають таксони із європейським (24,5 %), євразійським (20,3 %), бореальним (14,2 %) та європейсько-субсередземноморським (13,5 %) типами ареалів. На території парку виявлено «острівні» місцезнаходження таких видів, як Blechnum spicant, Genista sagittalis, Osmunda regalis, що може вказувати на реліктовий характер популяцій цих видів і вагоме значення природоохоронних заходів для їх збереження. Адвентивна фракція переважно представлена видами субсередземноморського (44,4 %), американського (24,7 %) та азійського (17,5 %) походження. Деревні біоморфи складають 14,0 % від аборигенної фракції флори, що перевищує подібні показники багатьох інших досліджених територій Полісся і Лісостепу. У адвентивній фракції типово переважають однорічні трави (43,3 %). У еколого-ценотичній структурі аборигенної фракції провідними є групи сильвантів (30,8 %), пратантів (21,2 %) і палюдантів (20,2 %); у адвентивній – синантропні види (66,7 %). У додатку до статті наведено анотований список флори судинних рослин Ківерцівського національного природного парку «Цуманська пуща».