Лісова рослинність урочищ Теплинська Дача і Маяцька Дача (Національний природний парк «Святі Гори») - ОНИЩЕНКО, ВІКТОР АЛІМОВИЧ; ДЬЯКОВА, ОЛЬГА ВАСИЛІВНА; КАРПЕНКО, ЮРІЙ ОЛЕКСАНДРОВИЧ (CHORNOMORSKI BOTANICAL JOURNAL, 2007)
Теплинська і Маяцька дачі знаходяться в північній частині Донецької області. Це найбільші масиви широколистяного лісу в степовій зоні України. Основними домінантами деревного ярусу в них є Quercus robur і Fraxinus excelsior. Трав’яний ярус сформований переважно такими видами, як Aegpodium podagraria, Asarum europaeum, Carex pilosa, Melica picta, Stellaria holostea, Anemone ranunculoides, Corydalis solida, Dentaria quinquefolia, Scilla sibirica. У статті наводиться 34 геоботанічних описи. Вони віднесені до асоціацій Stellario holosteae-Aceretum platanoidis Bayrak 1996 (союз Aceri campestris-Quercion, порядок Fagetalia sylvaticae), Tulipo quercetorum-Quercetum roboris ass. nov. prov. (союз Aceri campestris-Quercion, порядок Fagetalia sylvaticae), Fritlillario ruthenicae-Quercetum roboris ass. nov. prov (союз Aceri tatriciQuercion). Асоціація Stellario holosteae-Aceretum platanoidis на цій території переважає. Це зональна асоціація лісостепової зони в східній частині України. Ас. Tulipo quercetorumQuercetum roboris – південніша асоціація з меншою кількістю видів порядку Fagetalia sylvaticae, значною кількістю нітрофільних видів і високою частотою трапляння Tulipa quercetorum. Вона є угрупованням, перехідним до союзу Aceri tatarici-Quercion. Ас. Fritlillario ruthenicae-Quercetum roboris займає сухі ґрунти. Її диференційними видами є Caragana frutex, Cotinus coggygria, Euphorbia semivillosa, Festuca rupicola, Fritillaria ruthenica, Gagea pusilla, Ligustrum vulgare.