Домінуючий комплекс фітопланктону плесів Східного Сиваша - ЧЕРЕВКО, СТАНІСЛАВ ПЕТРОВИЧ; КОСТІКОВ, ІГОР ЮРІЙОВИЧ; СОЛОНЕНКО, АНАТОЛІЙ МИКОЛАЙОВИЧ; ЯРОВИЙ, СЕРГІЙ ОЛЕКСІЙОВИЧ (CHORNOMORSKI BOTANICAL JOURNAL, 2008)
На основі порвняльного аналізу літературних та оригінальних даних щодо складу фітопланктонних угруповань трьох основних плес Східного Сиваша (АР Крим, Україна) за період з початку ХХ ст. до початку ХХІ ст. виявлено тенденції зміни домінуючих комплексів водоростей планктону даного водного об’єкту. Показано, що ступінь відмін фітопланктонних угруповань різних плес Східного Сивашу, яка яскраво простежувались у першій половині ХХ ст., протягом другої половини ХХ – початку ХХІ ст. зменшувались, а схожість фітопланктонних комплексів різних плес зростала. Трансформація фітопланктонних угруповань різних плесів відбувались в напрямку переходу від еугалобно-полігалобних, еугалобних та мезогалобних угруповань (перша половина ХХ ст.) до сучасних угруповань приблизно однакового оліго-мезогалобного типу. Тепер ішній склад домінуючих комплексів фітопланктону відображує головну тенденцію, що спостерігається у Східному Сиваші: розпріснення його акваторії і перехід гіпергалінних, гіпергалінно-еугалінних та мезогалінно-еугалінних плес у категорію мезогалінних та полігалінно-мезогалінних.