Флора курганів лісостепової зони України - СУДНІК-ВОЙЦИКОВСЬКА, Б.; МОЙСІЄНКО, І.І. (CHORNOMORSKI BOTANICAL JOURNAL, 2010)
Представлені результати вивчення флористичного різноманіття флори курганів лісостепової зони проведені на території Кіровоградської, Полтавської та Черкаської областей. Всього досліджено 25 курганів понад 3 м висотою на площі 12092,4 км2. Досліджена флора курганів Лісостепу виявилась багатшою на види порівняно з 3 смугами степовою зони і налічує 460 видів судинних рослин. Кількість видів на одному кургані варіює від 85 до 159, а в середньому становить 107,5. Як і в Понтичному різнотравно- та багаторізнотравнозлаковому степу у флорі курганів лісостепу переважають гемікриптофіти (39,4%), тоді як в південніших степових смугах на курганах домінують терофіти. Також більш чисельними виявились фанерофіти (10,0%). Короткоживучі (одно-, дво- трирічні) види складають 33,1% флори курганів лісостепової зони. Більшість з них належить до синантропних видів, зокрема є бур’янами, що проникли з оточуючих полів. В цілому на курганах в лісостепу виявлено 112 антропофітів. Археофіти та кенофіти складають 13,7% та 7,6% флори курганів, відповідно. Загалом на курганах представлені види, що мають оптимум трапляння у складі 20 синтаксонів вищого рангу. Види асоційовані з степовими синтаксонами (Festuco- Brometea, Festucetea vaginatae, Polygono-Artemisietea та Galietalia veri) складають 49,3% дослідженої флори. Як і у флорі курганів справжніх та пустельних степів в лісостепу переважають види класів Festuco-Brometea та Stellarietea mediae, що вказує на напівнатуральний характер флори курганів. Також у флорі курганів лісостепу представлені види 5 класів дерев’янистої та чагарникової рослинності: Querco- Fagetea, Urtico-Sambucetea, Robinietea та Salicetea purpureae. Загалом на курганах у флорі лісостепової зони виявлено 47 раритетних видів. Дослідження проведені в лісостеповій зоні підтверджують, що вони є рефугіумом степової флори. Вони можуть відігравати значну роль у відновлені природного рослинного покриву. Тому, кургани повинні охоронятися і як пам’ятники археології, і як пам’ятки природи.