Доповнення до переліку видів спонтанної флори Національного дендрологічного парку «Софіївка» НАН України (м. Умань, Черкаська область) - ЧОРНА, ГАЛИНА АНАТОЛІЇВНА; ШИНДЕР, ОЛЕКСАНДР ІВАНОВИЧ; КОСТРУБА, ТЕТЯНА МИКОЛАЇВНА (CHORNOMORSKI BOTANICAL JOURNAL, 2021)
Висвітлено результати вивчення спонтанного покриву Національного дендрологічного парку «Софіївка» НАН України, за якими вперше виявлено 115 таксонів, відсутніх у попередніх роботах із теми дослідження. Наведено їх перелік, який включає по одному виду хвоща і папороті, а решта – покритонасінні рослини. Серед них місцевих рослин – 52, чужорідних (адвентивних) – 63. Відповідно до нових даних у спонтанній флорі «Софіївки» представлено 479 місцевих таксонів та 164 – чужорідних, а рівень адвентизації спонтанної флори дендропарку становить 25,4 %, що менше, ніж у інших великих інтродукційних установах Правобережного Лісостепу – НБС імені М.М. Гришка НАН України (41,9 %) і Державному дендрологічного парку «Олександрія» НАН України (31,2 %), тобто, у структурі рослинного покриву «Софіївки» адвентивні види здійснюють відносно невеликий вплив. Серед нововиявлених адвентивних видів високу частку (32 таксони із 63) мають втікачі з культури, що підтверджує стійкі тенденції до значної адвентизації флори за рахунок натуралізації ергазіофітів. Додатково наведено відомості про окремі інтродуценти, які перебувають на початкових стадіях натуралізації. Розглянуто ергазіоліпофіти (релікти культури) – рослини, які мають вигляд дикорослих, але є залишками колишніх насаджень, а тому не можуть бути включені у склад спонтанної флори. Звертається увага на те, що спонтанна флора дендропарку «Софіївка» відіграє значну роль у складі таксономічного різноманіття як урбанофлори м. Умань, так і регіональних флор Черкаської області, Середнього Придніпров’я та Правобережного Лісостепу загалом. Так, за результатами дослідження вперше для флори Черкаської області наведено 16 таксонів: Acalypha australis, Allium altissimum, Claytonia perfoliata, Juglans cinerea, Lolium × elongatum, Nepeta racemosa, Oxalis fontana subsp. villicaulis, Philadelphus pubescens, Plantago uliginosa, Polygonum arenastrum subsp. calcatum, Ranunculus acris subsp. friesianus, Solanum nigrum subsp. schultesii, Symphyotrichum lanceolatum, Symphytum asperum, Tilia platyphyllos, Vincetoxicum hirundinaria subsp. laxum. Завдяки багатому таксономічному складу ергазіофітів «Софіївки» Умань є одним із осередків поповнення новими адвентивними видами флори у нашій країні. У зв’язку з цим актуальним є узагальнення таксономічного різноманіття урбанофлори м. Умань та флори Черкаської області.