Синантропна бріофлора Білорусі - МАСЛОВСЬКИЙ, О.М. (CHORNOMORSKI BOTANICAL JOURNAL, 2012)
Стаття присвячена питанням антропогенного впливу на бріофлору Білорусі та специфіці її синантропного компонента. Дослідження проводилися на території Білорусі та Східної Європи. Географічне поширення видів вивчалося на основі картування по 390 квадратах (100 км х 100 км). У складі бріофлори Білорусі виявлено 98 апофітних бріофітів, з них 53 евентапофітів і 45 геміапофітів. Індекс синантропізації бріофлори Білорусі складає 21,2% і в цілому подібний до показників по Україні. В статті обговорюються деякі аспекти географії, екології і характеру просторового розподілу цих видів на території Східної Європи. Виявлені деякі центри локалізації апофітних видів у регіоні.