Мохоподібні нафтового родовища м. Борислава, особливості толерантності - ХОРКАВЦІВ, ЯРОСЛАВА ДМИТРІВНА; РАБИК, ІРИНА ВОЛОДИМИРІВНА; ДАНИЛКІВ, ІГОР СЕМЕНОВИЧ (CHORNOMORSKI BOTANICAL JOURNAL, 2012)
Бориславський нафтопромисловий регіон – один з найстаріших у Європі, і рослинність тут розвивалася на забруднених нафтопродуктами ґрунтах. Бріологічні дослідження у регіоні не проводилися, за винятком поодиноких фрагментарних зборів. Проте мохи є важливим компонентом первинних сукцесій на техногенно порушених субстратах і впливають на стан екосистеми. Для вивчення толерантності мохоподібних у таких умовах довкілля на території шістьох діючих нафтових свердловин м. Борислава проаналізовано видовий склад мохів та їх екологічну приуроченість. Експериментально досліджено морфо-фізіологічну мінливість та визначено особливості формування стійкості Ceratodon purpureus до нафтозабруднення.