Оцінка таксономічної ваги морфометричних показників при ідентифікації зелених фітомонад клади Moewusinia (Сhlorophyta, Сhlamydomonadaceae) - ПАВЛОВСЬКА, МАРІЯ МИКОЛАЇВНА; НЕНЮК, МАРИНА СЕРГІЇВНА; ТАРЄЄВ, АНДРІЙ СЕРГІЙОВИЧ; КОСТІКОВ, ІГОР ЮРІЄВИЧ (CHORNOMORSKI BOTANICAL JOURNAL, 2012)
Для 12-и видів роду Chlamydomonas, які належать до молекулярної клади Moewusinia, на прикладі 15-и штамів (включаючи 12 автентичних) вперше в умовах культури на агаризованих поживних середовищах визначено основні морфометричні показники та проведено оцінку можливості їх використання як ознак видового та внутрішньовидового рівня в межах даної клади. Встановлено, що за шириною клітин досліджена вибірка штамів достовірно розділяється на чотири розмірні групи, які в межах клади Moewusinia співпадають з молекулярно-філогенетичними кластерами з високою бутстреп підтримкою. У кожній розмірній групі дискримінуючою ознакою видового рівня є середня довжина клітин. Наведено оригінальний ключ для визначення штамів клади Moewusinia в умовах культури на агаризованих поживних середовищах за розмірами клітин.