Флора та еколого-ценотична приуроченість мохів державного комплексного заказника регіонального значення «Гузенєєво» (Тюменська область - ВОРОНОВА, О.Г. (CHORNOMORSKI BOTANICAL JOURNAL, 2024)
Флора мохів заказника «Гузенєєво» представлена 91 видом, 42 родами, 24 родинами, 9 порядками, що належать до 4 класів: Sphagnopsida, Polytrichopsida, Tetraphidopsida, Bryopsida. Для Amblystegium serpens відзначена варіація A. serpens var. juratzkanum. Провідну роль у складанні рослинних угруповань відіграють мохи порядку Hypnales, 39,4% від загального числа видів. На другому місці порядок Sphagnales – 22%, на третьому – Bryales і Dicranales, при відносній участі 13%. Найбільша видова різноманітність характерна для родин Sphagnaceae, Polytrichaceae, Dicranaceae, Amblystegiaceae, на частку яких припадає 49,4%. Найбільша різноманітність мохів характерна для хвойно-дрібнолистяних лісів – 65. На другому місці болота і заболочені ліси – 48 видів. Вперше для Тюменської області відзначено Didimodon rigidulus і Sphagnum palustre, а також види, що зустрічаються вкрай рідко: Atrichum undulatum, Bryum argenteum, B. moravicum, Hygroamblystegium humile, Pohlia melanodon, Sphagnum majus. Більшість мохів відмічено на гнилій деревині – 57, на грунті – 51, на стовбурах дерев – 32. За відношенням до ступеня вологості субстрату мохи представлені 10 екологічними групами, серед яких домінують мезофіти – 38%, гігрофіти – 10,9%, мезогігрофіти – 9,8%. За відношенням до ступеня забезпечення субстрату елементами живлення з 9 екологічних груп найбільш яскраво представлені мезотрофи – 31,5%, мезоевтрофи – 17,4% і евтрофи – 12%.