Мохоподібні як модель дослідження екофізіологічної адаптації до умов природного середовища - ЛОБАЧЕВСЬКА, ОКСАНА ВАСИЛІВНА (CHORNOMORSKI BOTANICAL JOURNAL, 2014)
Встановлено 11 характерних ознак адаптаційної стратегії мохоподібних як нащадків перших ембріофітів, які представляють гаметофітний напрям еволюції вищих рослин. Коротко охарактеризовано кожну з ознак стратегії та відзначено відмінні від судинних рослин біологічні, морфологічні, фізіологічні та генетичні особливості адаптації. Показано, що пойкілогідричність і толерантність до висушування є одними з визначальних ознак екофізіологічної адаптації мохоподібних.