Участь антропофітів у природних степових фітоценозах на прикладі Бургунської балки (Херсонська область, Україна) - МЕЛЬНИК, РУСЛАНА ПЕТРІВНА (CHORNOMORSKI BOTANICAL JOURNAL, 2015)
Досліджувались особливості флористичного забруднення антропофітами природних та напівприродних степових ценозів на території Бургунської балки (Херсонська область). На її схилах збереглися осередки корінної степової рослинності класу Festuco-Brometea Br.-Bl. et R.Tx. in Br.-Bl. 1949. Але антропогенна трансформація степового біому привела до проникнення в степові угруповання адвентивних видів. За результатами наших досліджень, вони представлені 64 видами, які належать до 59 родів, 24 родин, 15 порядків. Більшість досліджених адвентивних рослин відносяться до мезофітної групи і геміагріофітів. Вони добре натуралізувались в угрупованнях лучної рослинності, тому зростають по тавельгу балки. Найбільша кількість діаспор цих видів потрапляє із водними потоками з агрофітоценозів і є представниками класів сегетальної рослинності Stellarietea mediae та Artemisietea vulgaris.