Сучасне поширення Viola sororia (Violaceae) в Україні - Шиндер, О.І.; Орлов, О.О.; Міськова, О.В.; Чорна, Г.А.; Шевера, М.В. (CHORNOMORSKI BOTANICAL JOURNAL, 2023)
Наведено узагальнені дані про сучасне поширення Viola sororia (Violaceae) – нового чужорідного виду спонтанної флори України. Рослини виду досить широко культивуються в Україні у наукових установах, міських парках і приватних садибах. В умовах України вид успішно акліматизувався і в місцях культивування формує самосів, часто рясний. Здичавілі рослини V. sororia зафіксовані як у місцях культивування, так і за їх межами у понад 10 спонтанних місцезнаходженнях, зокрема у місті Київ, Київській (село Велика Олександрівка, місто Ржищів, село Балико-Щучинка, місто Біла Церква, селище міського типу Козин, місто Українка), Житомирській (місто Житомир і село Нова Чортория), Полтавській (місто Полтава, село Крива Руда), Сумській (місто Путивль), Черкаській (місто Умань), Закарпатській (місто Берегове та місто Ужгород) областях. Подано коротку таксономічну, географічну та морфологічну характеристики виду, еколого-ценотичні особливості. Цей чужорідний вид флори України має північно- американське походження, в адвентивній фракції – втікач із культури, ергазіофігофіт або колонофіт за ступенем натуралізації. В основному рослини ростуть поодиноко або невеликими групами у складі несформованих рослинних угруповань. На Житомирському Поліссі вид виявляє поступове вкорінення у лісові природні ценози. У Київській області ефемерні місцезростання відзначені за 0,3–0,6 км від найближчого житла. Складено карту поширення виду в Україні, як у культурі, так і спонтанно.