Матеріали до проектованих ботанічних заказників (Херсонська область, Україна) - ШАПОШНИКОВА, АНАСТАСІЯ ОЛЕКСАНДРІВНА; БОЙКО, МИХАЙЛО ФЕДОСІЙОВИЧ; МОЙСІЄНКО, ІВАН ІВАНОВИЧ; МЕЛЬНИК, РУСЛАНА ПЕТРІВНА; ПОНОМАРЬОВА, АЛЬОНА АНАТОЛІЇВНА (CHORNOMORSKI BOTANICAL JOURNAL, 2015)
Наведено результати досліджень агроландшафтів Херсонської області, а саме – надано характеристку виявленим територіям, цінним в созологічному відношенні, які є степовими анклавами серед антропогенно порушених територій. Опис проектованих об'єктів здійснено за методичними рекомендаціями до вивчення заповідної справи. Запропоновано до заповідання три ботанічні заказники місцевого значення, в межах яких представлено залишки типових типчаково-ковилових степів. Загалом, на території трьох запроектованих об’єктів виявлено 176 видів судинних рослин представників 133 родів 40 родин 3 класів 2 відділів. Созологічну цінність представляють 11 видів, які занесено до охоронних списків різного рівня.