Лишайники та ліхенофільні гриби національного природного парку «Білобережжя Святослава» - ХОДОСОВЦЕВ, ОЛЕКСАНДР ЄВГЕНОВИЧ; ДАРМОСТУК, ВАЛЕРІЙ ВІКТОРОВИЧ; XОДОСОВЦЕВА, ЮЛІЯ АНАТОЛІЇВНА (CHORNOMORSKI BOTANICAL JOURNAL, 2017)
На території національного природного парку «Білобережжя Святослава» охороняється 82 види лишайників та 12 видів ліхенофільних грибів. Лишайник Athallia alnetorum та ліхенофільний гриб Pronectria xanthoriae вперше наведені для України, 12 видів є новими для Миколаївської області, 71 вид – новий для національного парку. Більшість лишайників є епіфітами (66 видів), що зустрічаються на корі Alnus glutinosa, Pinus sylvestris, Populus tremula, Quercus robur, Salix alba. 12 видів утворюють лишайниковий покрив на закріплених кучугурах та піщаних пласких степових ділянках. Три види лишайників Cetraria aculeata, Seirophora lacunosa, Xanthoparmelia camtschadalis включені до Червоної книги України, а чотири види Chaenotheca trichialis, Parmelina quercina, Usnea hirta, Xanthoparmelia pokornyi занесені до регіонального «червоного» списку Миколаївської області.