Синфітосозологічні дослідження рослинності острова Джарилгач - ШАПОШНІКОВА, АНАСТАСІЯ ОЛЕКСАНДРІВНА (CHORNOMORSKI BOTANICAL JOURNAL, 2017)
Уточнено синтаксономічну структуру созологічно цінних ценозів гало-нітрофільної (Cakiletea maritimae), псамофітної (Ammophiletea) і псамофітно-степової (Festucetea vaginatae) рослинності острова Джарилгач, яка представлена шістьма асоціаціями і одним базальним угрупованням, що належать до трьох союзів, трьох порядків і трьох класів. Наведено класифікаційну схему, фітоценотичні та синоптичну таблиці, надано характеристику в межах класів та асоціацій, проведено оцінку ступеню раритетності за созологічними ознаками діагностичних видів. Виявлено нові для острова синтаксони: клас Cakiletea maritimae, асоціації Lactuco tataricae-Cakiletum euxinae, Tournefortietum sibiricae та угруповання Trachomitum venetum subsp. russanovii.